Open Monumentendagen een groot succes

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan haakte de Maredijkbuurt in 2013 aan bij de landelijke Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Acht monumentale panden aan de Aloëlaan, Marislaan, Maredijk en Piet Heinstraat waren op één of beide dagen tussen 12.00 en 16.00 uur opengesteld voor bezichtiging, waaronder enkele zeventiende-eeuwse ‘speelhuizen’ (buitenverblijven) en twee woonhuizen ontworpen door de bekende architect H.J. Jesse. De acht panden samen hebben ruim 400 (!) kijkers gehad, zowaar geen klein aantal.

Het speeltuingebouw aan de Maredijk fungeerde beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur als informatiecentrum. Daar kon men een plattegrond van de buurt krijgen waarop alle opengestelde panden vermeld waren. Ook waren daar een tentoonstelling en een doorlopende beeldpresentatie over de geschiedenis van de buurt te zien en eeuwfeestpostzegels, verjaardagskalenders en t-shirts te koop. Ongeveer 200 mensen hebben het informatiecentrum bezocht.

Bovendien vertrokken hier op beide dagen tussen 10.30 en 15.30 uur historische rondleidingen door de buurt onder leiding van één van de rondleiders René Spitz, Hans Woldendorp, Dik Toet, Ruud Binnendijk, Titia Bouma en Jan Hengstmengel. Hoewel de weersomstandigheden op zaterdag niet optimaal waren zijn er in totaal toch ongeveer 95 belangstellenden rondgeleid.

Al met al kunnen we terugkijken op zeer succesvolle Open Monumentendagen 2013 in de Maredijkbuurt, de op één na laatste festiviteit van het eeuwfeestjaar 2013. Voor een kleine impressie zie de foto’s van informatiecentrum, tentoonstelling, beeldpresentatie en rondleidingen.

Dank gaat uit naar de bewoner-eigenaars van alle opengestelde panden voor hun gastvrijheid, de speeltuinvereniging voor het beschikbaar stellen van het gebouw, Joke Spannenburg voor het uitlenen van een beamer, Erfgoed Leiden en Omstreken voor het beschikbaar stellen van een vitrine en het tentoongestelde materiaal, het Comité Open Monumentendag Leiden voor opname van onze activiteiten in de OMD-gids van Leiden, de barmedewerkers Han & Joke en Irene, en de genoemde rondleiders (die deze eeuwfeestactiviteit tevens samen hadden georganiseerd).

Deel →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>